Seslendirme Süreci
Kocaeli Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı Engelsiz Kütüphane Birimine bizzat başvuru ya da Sesli İnternet Kütüphanesi üzerinden çevrimiçi (online) başvuru yapılabilmektedir. Toplumsal Sorumluluk dersleri kapsamında başvuru yapılıyorsa öğrencinin bağlı olduğu öğretim görevlisi, bölüm ve ders bilgisini vermesi gerekmektedir.
2. EĞİTİM VE DOKÜMANLARIN VERİLMESİEğitim ve dokümanlar Engelsiz Kütüphane Biriminde ya da e-posta aracılığıyla verilmektedir.
Kocaeli Üniversitesi engelli öğrencilerinin ders kaynaklarına erişiminde yardımcı olmak adına gönüllü ya da toplumsal sorumluluk projeleri kapsamında seslendirme yapılmaktadır.
Seslendirilen kitaplar ya da ders notları Kocaeli Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı Engelsiz Kütüphane Birimi Görme Engelliler Kitaplığı’nda ve İnternet Sesli Kütüphanesi’nde arşivlenerek 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu Ek 11. Maddesi kapsamında görme engelli kullanıcılarımızın hizmetine sunulacaktır.
Kitap ya da ders notu seslendirmesi yaparken;
Sessiz bir ortam
Merkez Kütüphane Engelsiz Kütüphane Biriminde seslendirme yapacak seslendiriciler için uygun ortam, ses kayıt cihazı ve doküman birim tarafından verilmektedir.
Evde Seslendirme yapmak isteyen seslendiricilerin dikkat etmesi gerekenler;
1. Kayıt Cihazı ve Mekân HazırlamaEvde seslendirme yapmak için öncelikle ses kayıt cihazınızı hazırlamak gerekmektedir. Ses kayıt cihazı (telefon, taşınabilir ses kayıt cihazları vb. kayıt özelliği olan cihazlar) ya da bilgisayar, mikrofon, pop filtresi (mikrofona doğrudan çıkan hava akımını azaltmak için gerekli). Seslendirmeye başlamadan önce dış sese neden olabilecek elektronik aletler vb. kapatılmalıdır. Seslendirme yapacağınız odanın - dış ses gelmeyecek şekilde - sessiz bir oda olması gerekmektedir.
2. Kitabı Hazırlama ve Pratik Yapma:Seslendirme yapacağınız kitabı ya da ders notunu önceden hazırlayın ve metni seslendirme öncesinde birkaç kez okuma pratiği yapın. Metni anlamak, doğru tonlamayı ve vurguyu sağlamak için önemlidir. Metni anladığınızdan ve doğru telaffuz ettiğinizden emin olun.
3. Ses Kalitesini Kontrol Etme:Seslendirme yapmadan önce, kayıt cihazınızın düzgün çalıştığından ve ses kalitesinin yeterli olduğundan emin olun. Mikrofonunuzun ve diğer aksesuarların doğru şekilde bağlandığından ve ayarlandığından emin olun. İhtiyaç duyabileceğiniz masaüstü ya da mobil uygulama örnekleri “Seslendirme Kuralları” belgesinde yer almaktadır. Cihazınıza uygun programı seçip kullanabilirsiniz. Ayrıca, dış gürültülerin mikrofona girmesini engellemek için sessiz bir ortam sağlayın.
4. Doğru Pozisyon ve Teknikler:Mikrofonla doğru pozisyonu bulmak önemlidir. Genellikle, mikrofonu ağız hizasına getirerek ve yaklaşık 15-30 cm mesafede tutarak en iyi ses kalitesini elde edebilirsiniz. Ayrıca, doğru nefes alma teknikleri kullanarak ve doğru vurgu ve tonlamayı sağlayarak seslendirmenizi iyileştirebilirsiniz.
5. Seslendirme Kaydı:Metni seslendirme işlemine başlamadan önce, kayıt yazılımınızı açın ve doğru ayarları yapıp mikrofonunuzu test edin. Ardından, metni sakin ve düzgün bir şekilde seslendirin.
6. Düzenleme ve İyileştirme:Kaydettiğiniz ses dosyalarını düzenleyin ve gerektiğinde düzeltmeler yapın. Ses düzenleme yazılımı kullanarak, gereksiz sesleri kesebilir, gürültüyü azaltabilir ve ses seviyelerini dengeleyebilirsiniz.
3. KİTAP, DERS NOTU YA DA SESLENDİRİLECEK METNİN BELİRLENMESİEngelsiz Kütüphane Birimi engelli kullanıcılarımız tarafından talep edilen, öğretim görevlilerimizin derslerde kullandıkları ya da tavsiye ettikleri ders kitap ya da notlarını öncelikli seslendirmektedir.
4. SES KAYIT CİHAZLARI VE KISA SES KAYDININ DİNLENİP ONAYLANMASIEngelsiz Kütüphane Biriminde seslendirme yapacak seslendiriciler için ses kayıt cihazı ödünç verilmektedir.
Evde seslendirme yapacak seslendiriciler için ise ses kayıt özelliği olan elektronik aletleri (ses kayıt cihazı, akıllı telefon, bilgisayar, tablet v.b.) ve ihtiyaç varsa ses kayıt programı masaüstü ya da dizüstü bilgisayar için audacity vb, mobil cihaz için Lexis Audio vb. ses kayıt ve düzenleyici programları kullanabilirler. Bu cihazlara kaydettikleri 5-10 dakikalık ses kayıtlarını, seslendirme işlemine başlamadan erisilebilirkutp@kocaeli.edu.tr ya da koukutgeb@gmail.com e-posta adresine göndermek ve uygundur onayı almak zorundadırlar
5. SESLENDİRMEYE BAŞLAMAKitap “Ayrım”lar halinde seslendirilecek ve kaydedilecektir. Fotoğrafta örneği vardır.
Seslendirme Formu:Seslendirme işlemine aşağıdaki formu doldurarak ve seslendirerek başlıyoruz.
"Ayrım 1"
Bu kitap Kocaeli Üniversitesi Engelsiz Kütüphane Birimi için seslendirilmiştir. 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nun Ek 11. Maddesi kapsamında görme engelliler dışında kullanımı, çoğaltımı, dağıtımı ve satışı yasalara aykırıdır.
Seslendiren: ………………………………………………….
Kitabın adı: ………………………………………………….
Yazarı: ………………………………………………….
Türü: ............... Yayınevi:.................... Baskı: ...... Sayfa: ......
ISBN no: ………………………………………………….
Kitabın kapak resmi: (Kısa Betimlenecek)
……………………………………………….........................
…………………………………………………......................
…………………………………………………......................
Kayda “Ayrım 1” diyerek başlayacağız ve aşağıda ki gibi devam edeceğiz.
Ayrım 1
“Seslendirme Formu” doldurulup seslendirilecek
Arka kapakta yazı varsa seslendirilecek
İçindekiler
Önsöz
(Sayfa numarası söylenir)
Ayrım 1 Sonu
(Kaydı Bitirirken Ayrım 1 Sonu diyerek bitireceğiz)
Ayrım 2
(sayfa numarası söylenir)Örnek: Sayfa 7
15-20 dakika arası seslendirme yapılacak ve her sayfada sayfa numarası söylenecek.
(Sayfa numarası söylenir) Örnek: Sayfa 12
Ayrım 2 Sonu
Ayrım 3
(Ayrım 2 örneğinde ki gibi devam edilir.)
Ayrım 3 Sonu
…..........
Kitabın okunması tamamlandığında "Kitabın sonu" ifadesi kullanılır ve o günkü tarih söylenir.
Kitabın bittiği ayrımdan sonra devam eden bir ayrım daha açılır. Bu ayrımlarda ise: varsa eserde geçen yabancı kelimelerin yazılışları, eser sonundaki kaynakça, indeks, sözlük gibi kısımlar (başlıkları dahil) okunmalıdır.
Örnek Fotoğraf;
Seslendirme yaparken karşılaşacağınız özel durumlar;
Dipnot: bulunduğu cümlenin sonunda okunur. Okunurken dipnot numarası okunur. Kitap bittikten sonra yeni bir “Ayrım “ açılarak “Dipnotlar” seslendirilir.
Parantez: Parantez işareti içinde olan kelime ve cümlelerde ise; ses tonu değiştirilmeli ve
yalnızca parantez işareti içinde olan kelimelerin parantez içinde olduğu belirtilmelidir.
Örnek: (ağız terimleriyle ilgili ayrıntılar için bk.)
"Parantez ağız terimleriyle ilgili ayrıntılar için bk.)" şeklinde.
Tırnak işareti: (“…”) tırnak içinde olan kelime ve cümlelerde ses tonu değiştirilmelidir. “Tırnak İçinde” gibi bir ifade kesinlikle kullanılmamalıdır.
Kısaltmalar: önce kısa ve açık şekliyle okunmalı, daha sonraki karşılaşmalarda yalnızca kısa şekliyle okunmalıdır.
Örneğin: "Türk Dil Kurumu", daha sonraki karşılaşmalarda ise yalnızca "TDK" şeklinde seslendirilmelidir.
Yabancı kelimelerin nasıl seslendirildiğini bilmiyorsanız, https://ttsdemo.com/ uygulamasından yararlanabilirsiniz.
6. SES KAYDININ TESLİMİKitap seslendirme işlemi tamamlandıktan sonra erisilebilirkutp@kocaeli.edu.tr , koukutgeb@gmail.com ya da www.wetransfer.com , www.dropbox.com ya da Google Drive aracılığıyla bizlere iletebilirsiniz.
Kocaeli Üniversitesi Sesli Kütüphane V.24.241231